Harmonie s přírodou......je to co nám v 21.století chybí, abychom byli zdraví.

Pickles – domácí kvašená zelenina

Publikováno 13.06.2016 v 16:53 v kategorii Jídlo ať je tvým lékem, přečteno: 274x


Kvašení je však staré jako lidstvo samo. Jen si vezměte naše předky žijící na vesnicích. Jak myslíte, že si doplňovali vitamíny přes zimu, když tehdy neexistovaly vitamíny v tabletách? Ano, správně – jedli kvašené zelí. Nemusí se ale kvasit pouze zelí, kouzelné je, že se dá zkvasit skoro každá pevnější zelenina!

Kvašení zlepšuje stravitelnost zeleniny a zvyšuje její obsah vitamínů. Zároveň ji obohacuje o laktobacily, tedy „hodné“ bakterie mléčného kvašení, jenž osidlují náš trávicí trakt. Přitom to není vůbec těžké udělat si takovou kvašenou zeleninu doma. Stačí k tomu jen pár kuchyňských potřeb, trpělivost a chuť vyzkoušet něco nového.


Co budete potřebovat:

- hluboká mísa nebo větší talíř

- sklenici se šroubovacím uzávěrem

- struhadlo (v mém případě škrabka piraňa)

- malý talířek nebo miska

- stlačovací pružina pickles (lze koupit v domácích potřebách nebo na reproplast.cz)

- zelí

- cibule

- mletý kmín

- himalájská sůl

Jak na to:

Nejdříve je třeba veškeré náčiní sterilizovat horkou vodou (to zabrání vytvoření plísně, což může zničit celou dávku kvašené zeleniny). Pak očistíme zeleninku a připravíme si ji do mísy. Tam ji nakrájíme, nakrouháme nebo nařezáme najemno. Následně osolíme (přiměřeně, jako by jste solili jídlo na talíři), přidáte kmín, zamícháte a napěchujete silou do sklenice až skoro po okraj. Pak stačí jen zatlačit dovnitř ještě pružinu a zavřít víčko. Ne ale úplně natěsno, chce to nechat víčko malinko neutažené, aby mohla odcházet šťáva. Proto se pod sklenici dává ještě malý talířek nebo mistička. Takto připravené již stačí nechat v temném a teplém místě stát 3 – 4 dny. Pokud „utíká“ štáva, podařilo se a zelenina kvasí. Po tom, co uplynou 4 dny sklenici otevřeme. Vůně by měla být kyselá, stejně jako chuť zeleniny. Pokud tomu tak není nebo je pod víčkem plísně, dávka se nepodařila a je třeba ji celou vyhodit a zkusit to přístě znovu.

Poznámka:

Ke kvašení se hodí také kvasící hrnec, neboli kvašák. Mám také jeden, ale nejvíce se mi osvědčily skleničky a stlačovací pružina.

Hodně štěstí při kvašení.


Vaše Jeřabina

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?