Pět bílých jedů
Publikováno 04.01.2016 v 12:33 v kategorii Jídlo ať je tvým lékem, přečteno: 533x
Dnešní doba nás ohrožuje nebezpečnými druhy potravin – tzv. „bílými jedy“ které se vyznačují vysokou mírou negativních účinků pro naše tělo a charakteristickou bílou barvou. Pojďme se na ně společně podívat:
1.Bílá mouka
Tato mouka zvniká vymíláním zrna na škrob a lepek. Klíček a obal zrna jsou odstraněny za účelem zlepšení vlastností mouky. Těmi jsou ale pouze lepší chuť a delší trvanlivost. Kromě toho, že nedodává žádné živiny, může způsobit střevní prolémy typu zácpa a střevní nedostatečnost (střeva se obalí lepkem a tak se k nim živiny z potravy nedostanou). Nejlepší je tuto mouku nahradit moukou celozrnnou, nejlépe ne pšeničnou, která obsahuje nejvíce lepku. Dobrou náhradou je mouka špadlová, žitná nebo amarantová.
2.Cukr
Uvěďme věci na pravou míru, tělo cukry potřebuje ke svému fungování, neboť mu slouží jako palivou. Nejdůležitější jsou pro něj ale sacharidy z obilovin či jednoduché cukry z ovoce. Špatnou službu našemu tělu uděláme, příjmáme-li rafinovaný (čištěný) cukr v potravinách a nebo jej používáme ke slazení - přizpívá k překyselení organismu, příliš rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, čímž způsobuje inzulinové výkyvy a přizpívá ke vzniku zubního kazu. Navíc je návykový a tudíž nás nutí k příjmu potravin cukr obsahujících jako jsou bílé pečivo, sušenky, čokoláda a bonbóny. Nejlepší je se těmto potravinám vyhýbat a sladit přírodními sladidly jako je melasa, med či třtinový cukr.
3.Sůl
Bylo to řečeno již v pohádce Sůl nad zlato. Sůl potřebujeme, a to proto, že dochucuje pokrmy a dodává nám důležitý prvek – sodík. Kuchyňská sůl je ale upravovaná podobně jako cukr. Neobsahuje žádné jiné minerály, jedná se o prostou NaCl, která ve větší míře způsobuje srdeční selhání, zatěžuje ledviny a může způsobit osteoporózu. Klasickou sůl můžeme nahradit solí mořskou nebo ještě lépe solí himalájskou, která není nijak upravená a její složení je zcela původní.
4.Mléko
Jedná se o potravinu většiny savců od narození až do doby, kdy mohou příjmat pevnou stravu. Problém je ale s konzumací mléka kravského. Svým složením vyhovuje potřebám telete, ne člověka. Její bílkoviny jsou jiné a mohou člověku způsobit trávicí potíže. Navíc je i častým alergenem. Kromě toho mléčný cukr, laktózu, dokáže člověk trávit většinou jen v dětství. Tvrdí se také, že mléko zahleňuje, ale toto tvrzení je sporné. I přesto je při častých nachlazeních či problémech s dýchací soustavou doporučeno přestat pít mléko. Nejlepší prevencí zdravotních obtíží je samozřejmě mléko ze stravy zcela vyloučit a nahradit je mlékem z ořechů či soji, či omezit jeho konzumaci na kysané mléčné výrobky typu jogurt a kefír.
5.Palmový olej
Ztužený palmový olej má bílou barvu, proto jej můžeme zařadit mezi pět nebezpečných jedů. Je to především kvůli jeho negativnímu vlivu na kardiovaskulární systém zvyšováním špatného cholesterolu a ucpáváním cév. Ač se jedná o olej rostlinného původu, jeho složení plné nasycených mastných kyselin se podobá sádlu. Jeho nebezpečnost je ale i v tom, že se ukrývá v mnoha běžných potravinách – čokoládě, arašídových a čokoládových pomazánkách, sušenkách, instatních polévkách ale i pečivu! Neovlivňuje totiž jejich chuť a je velice levný. Jediným způsobem jak se mu vyhnout je důkladně číst etikety a vybírat ty potraviny, které jej neobsahují. V kuchyni není příliš používám, přesto ke smažení vybírejte spíše řepkový či olivový olej.
http://stoppalmovemuoleji.cz/bspo.php
http://stoppalmovemuoleji.cz/bbpo.php
Vyhněte se těmto „jedům“ a tělo vám za to poděkuje.
Autor: Zuzka (Jeřabina)
Komentáře
Celkem 0 komentářů