Merlík čilský – Quinoa
Publikováno 06.07.2016 v 14:43 v kategorii Jídlo ať je tvým lékem, přečteno: 95x

Pseudoobilovina pocházející z And už přišla i k nám. Toto „zázračné obilí inků“ je vlastně jednoletá bylina, z které se využívají semena. Ta se zpracovávají jako obilovina (stejně jako třeba naše známá pohanka), tedy se vaří jako rýže, nebo se z její mouky peče chléb. Je skvělou potravinou pro lidi nesnášející lepek, protože ho neobsahuje. Má přitom vysoký nutriční význam, neboť je plná vitamínů, minerálů a esenciálních aminokyselin. Je také hodně propagovaná jako potravina pro vegetariány, kteří mají celkově nízký příjem bílkovin. Mě to ale přijde nadnesené, neboť výrobci uvádí obsah bílkovin na 100g – 14g bílkovin, a takové jáhly mají bílkovin 13g na 100g a pro tento obsah bílkovin je nikdo neglorifikuje (což je škoda).
Existují různé barvy merlíku čilského:
- bílý
- červený
- hnědý
- oranžový
- černý
Uvádí se, že existuje i fialový (ale ten jsem nikdy neviděla, takže bych za to ruku do ohně rozhodně nedala).
Léčivé účinky
Quinoa je pro naše těla přínosná, především jako zdroj kvalitních sacharidů a bílkovin, ale také jako zásadotvorná potravina (narozdíl od rýže). Kromě toho je prospěšná našemu trávicímu traktu (díky obsahu vlákniny) a podporuje regeneraci svalů. Je též skvělým zdrojem minerálů jako je železo, mangan, měď, hořčík a zinek.
Příprava
Quinoa se vaří stejně jako rýže - ve vřící osolené vodě 15 až 20 minut. Pokud ji ale necháte potom ještě chvíli odstát na sporáku, krásně změkně a ještě trochu vsákce vodu. Použít se dá pak jako klasická příloha nebo se může rozmixovat a servírovat s ovocem jako kaše nasladko.
Moje známá (žena mého kamaráda) pochází z Bolívie, a ta vaří quinou právě místo rýže. Je prostě zvyklá z domova. Podivovala se ovšem ceně, za kterou ji zde kupujeme. U nich je totiž mnohonásobně levnější. I u nás se ale dá koupit za poměrně slušnou cenu, jen je třeba nakupovat spíše na internetu než ve zdravých výživách (nedejbože v supermarketech).
Mějte se rádi
Vaše Jeřabina
Komentáře
Celkem 0 komentářů