Klíčím, klíčíš, klíčíme...
Publikováno 10.01.2016 v 17:12 v kategorii Jídlo ať je tvým lékem, přečteno: 91x

Klíčení je skvělou zábavou pro nudné zimní večery. Klíčit přitom můžete ledasco – semena (slunečnice, dýňová), luštěniny (mungo fazole, cizrnu, čočku) a nebo semínka bylinek. Já osobně dávám přednost semínkům dvou zdravých bylinek – řeřichy a vojtěšky. Tyto naklíčené, asi 5 cm vysoké zelené rostlinky, jsou totiž nabité enzymy, vitamíny a minerály. Obzvláště enzymy jsou pro naše těla důležitá z toho důvodu, že ovlivňují kvalitu regenerace a tudíž i stavu organismu (jednoduše řečeno zabraňují rychlému stárnutí).
Řeřicha
Velice rychle klíčivá rostlina vhodná i pro úplného začátečníka. Příjemně štiplavou chutí připomíná ředkvičku. Skvělá do pomazánek, salátů či jako ozdoba talíře.
Dobra klíčení se pohybuje mezi 4 až 6 dny.
Vojtěška
V řečtině je známá pod jménem Alfalfa. Používá se jako prevence stárnutí a k detoxikaci těla. Pomáhá také s trávením. Používá se podobně jako řeřicha – do pomazánek, salátů či na chléb s máslem.
Doba klíčení je 5 až 7 dní.
Postup klíčení
Není nic jednodužšího. Najdete si misku nebo hluboký talíř, položíte do ní trochu vaty a tu namočíte. Pak ji zlehka posypete vybranými semínky a ta uložíte na pár dní to tmy. Během této doby pravidelně zvlhčujete vatu čistou vodou. Až semínka vzejdou a mají alespoň 3 cm, dáte je na světlo. Jakmile rostlinky zezelenají, jsou vhodné k použití. Doporučuji rostlinky nepoužívat do teplých jídel, ale spíš ke zpestření studené kuchyně. Tím si uchovají všechny cenné látky.
Kde sehnat:
Řešila jsem, kde taková semínka sehnat a je více možností. Občas se objeví v supermarketu, jistotu ale máte v květinářství nebo dobře vybavené zdravé výživě.
Tak na co čekáte, pojďte klíčit!
Autor: Zuzka (Jeřabina)
Komentáře
Celkem 0 komentářů