Ibišek súdánský
Publikováno 24.04.2016 v 07:42 v kategorii Léčivé rostliny, přečteno: 91x
Ibišek je známý po celém světě jako okrasná květina, přezdívaná čínská růže (díky velkým červeným květům). Jedná se o stálezelenou, opadavou rostlinu rostoucí jako keř. Ibišků existuje celá řada druhů, nejznámějším je ale ibišek súdánský, pocházející z Afriky, dnes již pěstovaný po celém světě.
Okvětní lístky mají rudou barvu a výraznou kyselou chuť. Používají se ale nejen jako pochutina, ale i léčivo. Obsahuje totiž řadu zdraví prospěšných látek jako jsou flavonoidy, apigenidin, cyanin, alkaloidy,vitamíny skupiny B a vitamín C. To vše dohromady podporuje funkci žlučníku, chrání buňky ,nastarovává regenerační procesy a udržuje zdraví kostí, dásní i zubů.
Mnohé studie prokázaly i účinky na snížení hladiny glukózy, cholesterolu a krevního tlaku. Zdá se být tedy vhodným pro většinu lidí moderního světa. Jeho užívání by ale měly zvážit ženy pokoušející se o těhotenství. Může totiž způsobit ochranu před uhnízděním zárodku v děloze. Tento účinek je potvrzen na zvířatech a ne na lidech (zatím), přesto bych jej ale nepodceňovala.

Karkade
Z ibišku se připravuje tradiční egyptský nápoj charakteristický jasně rudou barvou zvaný Karkade. Jeho příprava se přitom velice jednoduchá - květy ibišku se zalijí horkou vodou, nechají se 10 minut louhovat a poté se scedí a silně osladí cukrem (nebo medem). Následně se nápoj vychladí. Pít jej však můžete i v zimě nechlazený, s troškou skořice.
Pili jste někdy čaj z květů ibišku?
Vaše Jeřabina
Komentáře
Celkem 0 komentářů