Harmonie s přírodou......je to co nám v 21.století chybí, abychom byli zdraví.

Domácí chléb z pekárny

Publikováno 08.01.2016 v 19:40 v kategorii Jídlo ať je tvým lékem, přečteno: 83x

Nejlepší pečivo je to, které si upečete sami.
 

Kupujete pečivo v obchodě a mrzí vás jeho kvalita? Už třetí den jsou rohlíky k nepozření a chléb brzo okorá. V případě koupi baleného chleba je zase třeba poctivě hlídat datum spotřeby, protože se v nich ke konci spotřební doby ráda tvoří plíseň.

Pečivo samo o sobě není příliš dobré pro naše zdraví. Obsahuje totiž pšeničnou mouku plnou lepku, a droždí (které namáhá naše trávení a imunitní systém). Smutnou pravdou je, že to není vše, většinou obsahuje nekvalitní tuky, zlepšovací přísady a mouka je ne vždy prvotřídní kvality. Pečivo bych proto nebrala jako hlavní součást lidské stravy, ale jako příležitostnou pochutinu (stejně jako ji dopřáváme domácím zvířatům).

K účelu zpestření našeho jídelníčku používám především chléb domácí, o kterém vím, z čeho je připraven. A věřte mi, používám na něj nejlepší možné suroviny – kvalitní bio celozrnnou špaldovou nebo pšeničkou mouku, přefiltrovanou vodu, himalájskou sůl a třtinový cukr. Jediné čím hřeším je použití klasického sušeného droždí. Skvělou náhradou droží je domácí žitný kvásek, k této náhradě jsem se ale bohužel zatím nedostala.

Domácí chléb dávám do pekárny péct vždy v sobotu po probuzení. Chce totiž svůj čas na schládnutí (kdo jí teplý chléb si koleduje o bolest břicha) - a popravdě, nejlepší je až druhý den, kdy kůrka trochu změkne. Věřte nebo ne, je lepší upéct chleby rovnou dva, protože vždy velice rychle po upeční zmizí.

Můj nejčastěji používaný recept na celozrnný chléb:

(psáno v pořadí, v jakém suroviny dávám do pekárny)

350 ml vody

1 polévková lžička másla (nebo řepkového či sezamového oleje)

450 g špaldové bio mouky

50 g žitné bio mouky

1 čajová lžička soli

1 čajová lžička třtinového cukru

1 čajová lžička kmínu

¾ balíčku instrantního droždí


Výsledný chlebík vidíte v horní části článku.


Autor: Zuzka (Jeřabina)

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?